1
1

In 2019 organiseren wij wederom een waar oogstfeest in de regio Dongemond.
We zetten de traditie voort die we in 2011 begonnen zijn en die in 2013, 2015 en 2017 ook al een prachtig vervolg heeft gekregen!

Historie

Het Oktoberfest Dongemond, een originele kopie van het feest in München…
Het Oktoberfest is een jaarlijks volksfeest in München. Het begint halverwege september en eindigt op de eerste zondag in oktober. Het geldt als het grootste bierfestival ter wereld en wordt jaarlijks door meer dan zes miljoen mensen bezocht.

Het eerste Oktoberfest werd in 1810 gehouden ter ere van de bruiloft van prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen en kroonprins Lodewijk van Beieren. Het Oktoberfest wordt op de Theresienwiese (weide”), een speciaal daarvoor bestemd terrein, gehouden.

Aan de rand van de Wiesn (weide) staat Frau Bavaria, een groot bronzen beeld van de godin van Beieren. Traditie speelt een belangrijke rol deze dagen. De Oberbürgermeister slaat onder veel belangstelling het eerste vat bier aan, waarna het feest begint. De mensen dragen traditionele klederdracht (de bekende “Lederhose” voor heren/jongens en de “Dirndl” voor dames/meisjes). Muziek komt enkel van live spelende blaaskapellen. Het feest bestaat uit een kermis en veertien grote tenten. Dit zijn kolossale en mooi aangeklede tenten, waarvan de grootste plaats biedt aan zo’n 10.000 personen. Om de tent heen bevindt zich een zogenaamde Biergarten (“biertuin”). Traditiegetrouw wordt het bier alleen per liter geserveerd in een zogenaamde Maß (een grote bierpul van een liter). Het feest begint om 11 uur ’s ochtends en gaat door tot ongeveer 11 uur ’s avonds. De volgende zondag – dit is de eerste zondag – staat bol van tradities. Eerst wonen de burgemeesters en wethouders van de stad München de mis bij in één van de vele kerken die de stad rijk is. Daarna wordt het veld verlegd naar de voorbereidingsplaatsen voor de zondagse Parade. Deze Parade, die op zondagmiddag plaatsvindt, kenmerkt zich door een zeer traditioneel gehalte: karren met paarden, marcherende blaaskapellen en loopgroepen trekken aan de toeschouwers voorbij.

Oktoberfest Dongemond, de geschiedenis van de toekomst…
Ook in onze regio werd in lang vervlogen tijden gefeest als de oogst binnen was, en dat was vroeger niet altijd zeker. De Donge, de Biesbosch en de Maas waren niet altijd te temmen en ook de droge of juist natte zomers konden roet in het eten gooien. Na de noeste arbeid was het dan tijd voor feest, muziek en verbroedering; iedereen had namelijk zijn of haar steentje bijgedragen. Stichting Oktoberfest Dongemond gaat de oude traditie weer in ere herstellen, want werken en feesten kunnen we hier nog steeds als de beste. De regionale tradities zullen, welliswaar modern verpakt, maar toch in lijn met de Duitse weer tot leven gebracht worden. Dit gaat niet zomaar een feestje worden met bier en een verkleedpartijtje. Nee, het wordt een feest als vanouds waar heel de regio Dongemond trots op zal zijn en waar alle liefhebbers bij willen zijn. Jij toch ook?

Stel je eens voor, een grote tent in de weide aan de Werfkampenseweg vol houten tafels en banken, met mensen in Lederhosen of Dirndl, live muziek, een hapje en een drankje, dansen & genieten! Op 11, 12 en 13 oktober 2019 is het weer zover! Dan vindt de vijfde editie plaats van het Oktoberfest Dongemond. Zorg dat je er ook bij bent!

Onze doelstelling

De verbroedering in de hele regio vergroten en vieren dat de oogst weer veilig binnen is.

• Ons Oktoberfest is een eigentijds evenement met een knipoog naar het verleden. Het oogstfeest vindt plaats in een grote tent met passende façade op een weiland (die Wiese) in de polder met traditioneel eten en drinken, uiteraard in klederdracht zoals het vroeger ook werd gevierd.

• Het evenement zorgt voor een nieuwe culturele impuls in de regio. Het zorgt ook voor een mooi toneel voor allerlei ontmoetingen en nieuwe verbindingen tussen verenigingen, muzikanten, ondernemingen, inwoners en  overheden.

• De passie voor blaasmuziek wordt benut om de verbroedering te vergroten.  De Oktoberfestkapel -in 2010 speciaal opgericht voor het Oktoberfest Dongemond- bestaat uit ruim 60 muzikanten uit de regio, jong en oud.  Zij maken muziek onder leiding van een professionele kapelmeester.

• Het programma is voor zowel jong als oud aantrekkelijk! Vrijdag- en zaterdagavond zijn echte feestavonden. Zondag is de familiedag welke ’s morgens traditioneel begint met een oogstmis onder leiding van een pastoor met aansluitend een feest voor de hele familie.

• Talenten en producten uit de regio worden zoveel mogelijk benut. Zo is er een speciaal voor ons evenement gebrouwen bier, het ‘Herendonk Tripel’

• De organisatie van het evenement gebeurt door inzet van vele vrijwilligers. Professionals, enthousiastelingen, ondernemers en sponsoren uit de regio brengen kennis en expertise bij elkaar om een mooi evenement te creëren.

U bent van harte uitgenodigd om deze ervaring met ons te delen tijdens de 5e editie van Oktoberfest Dongemond op 11, 12 en 13 oktober 2019!